• BIST 100

    11048,13%-0,92
  • DOLAR

    41,58% -0,01
  • EURO

    48,80% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5170,32% 0,88
  • Ç. ALTIN

    8351,72% 0,00

Evde sirke yaparken dikkat! Asidite oranı düşük sirkeler sağlık riski taşıyabilir

Evde sirke yaparken dikkat! Asidite oranı düşük sirkeler sağlık riski taşıyabilir

YAŞAM 28.09.2025 17:37:45 0
Evde sirke yaparken dikkat! Asidite oranı düşük sirkeler sağlık riski taşıyabilir

Elma mevsimiyle birlikte evde sirke yapımı yeniden popülerleşti. Ancak uzmanlar, ev ortamında hazırlanan sirkelerin her zaman güvenilir olmayabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle fermantasyon sürecinin kontrolsüzlüğü ve asidite oranının yetersiz kalması, sağlık açısından risk oluşturabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Ajinomoto İstanbul Kemal Kükrer Tedarik Zincirinden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi, Gıda Mühendisi Berna Portakal, gerçek bir sirke için en az yüzde 4 asetik asit oranı gerektiğini ifade ederek ev ortamında yapılan sirkelerde bu oranı tutturmakta yetersiz kalındığını söyledi. Yeterli asiditeye ulaşamayan sirkelerin küf oluşumuna zemin hazırlayarak toksik etkilere yol açabildiğini ifade eden Berna Portakal, bu nedenle ev yapımı ürünlerin sanıldığı gibi her zaman sağlıklı olmayabileceğine vurgu yaptı.

Evde sirke yaparken hammaddenin kalitesi kadar fermantasyon koşullarının da belirleyici olduğuna dikkat çeken Berna Portakal, profesyonel analizler yapılmadığı için tüketicilerin ev yapımı sirkeyi güvenli bir şekilde üretmelerinin oldukça güç olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Tüketicilerin sağlık açısından risk almamak adına, geleneksel fermantasyon yöntemleriyle üretilmiş ve denetimden geçmiş markaları tercih etmeleri çok daha doğru olacaktır.”

“EVDE YAPILAN SİRKELER, SİRKEDEN ÇOK MEYVE KOKTEYLİ OLUYOR”

Geleneksel üretim tekniklerine bağlı kalmanın, sirkenin doğallığını koruması açısından hayati önem taşıdığını vurgulayan Berna Portakal, “100 yılı aşkın bir süredir geleneksel üretim tekniklerine bağlı şekilde aynı kalite ve doğallıkta üretim yapıyoruz. Yavaş ve doğal bir fermantasyon, sirkeye özgü tat ve aromaların derinleşmesine olanak tanırken aynı zamanda yüksek kalite ve tat sağlıyor. 30-40 günü bulan fermantasyon sürecimiz, sirkenin istenilen asitlik oranına ve lezzet profiline ulaşmasını sağlıyor. Sirkenin en doğal halini elde etmek için kontrollü geleneksel üretim süreci, kaliteden taviz vermemek adına çok önemli. Evde yapılan sirkeler ise profesyonel analizler olmadan bu kalitede üretilemiyor. Dolayısıyla evde yapılan sirkeler sirke değil meyve şarabı ya da meyve kokteyli formunda oluyor” dedi.

DOĞAL, GÜVENİLİR VE KONTROLLÜ ÜRETİM

Elma sirkesi, içeriğindeki probiyotik bakteri lifleri ve doğal asidik yapısı sayesinde salataların ve hafif yaz yemeklerinin en doğal eşlikçilerinden biri. O nedenle de en sevilen ve en çok tüketilen sirkeler arasında yer alıyor. 1915’ten bu yana geleneksel yöntemleri modern üretim teknolojileriyle buluşturan Kemal Kükrer, tüm ürünlerini titizlikle yürütülen fermantasyon ve laboratuvar kontrollerinden geçiriyor. Bu sayede hem asidite seviyesi hem de duyusal ve fiziksel özellikler açısından standartlara uygun şekilde tüketiciye sunuluyor.

Haber Kaynak : İGFA

Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Kırmızı Bültenle Aradığımız 9 Suçluyu, GÜRCİSTAN, ALMANYA, BAE, İSVİÇRE ve HIRVATİSTAN’dan  Ülkemize Getirdik

Pedalda 'Ekim' heyecanı

İzocam'dan bugünlere yalıtım, eğitime yatırım... Konforlu ve sağlıklı eğitim için yalıtım neden önemli?

BKF: Bir Fuardan Ötesi

BİSİAD üyeleri geleneksel kahvaltı programında buluştu

Demet Akalın'dan Kıbrıs’ta müzik şöleni

Kırmızı bültenle aranan 9 suçlu yakalandı! Hangi bülten olursa olsun, kaçamayacaksınız

Jolly Joker Harbiye’de sezon finali Yıldız Tilbe, Hakan Altun ve Yaşar'dan

Bilim Merkezi 2025 Ekim Ayı Etkinlik Takvimi

Çocuk Kütüphanesi 2025 Ekim Ayı Etkinlik Takvimi

“Kışlada Kültür Yolculuğu” konseri

Ege’de Ufuk Ocak rüzgarı esti

Bayrampaşa’ya Modern Hükümet Konağı Geliyor!

Kalbin 3 sırrı: Beslenme, hareket ve alışkanlıklar

Bir trafik zorbasının daha gereği yapıldı!

Türkiye, küresel gıda fuarcılığında liderliğe yürüyor

Kurtulmuş, Macaristan'daki mevkidaşıyla görüştü

İstanbul Maltepe’de altın yıllara yeşil bir nefes

Göktürk’te caz rüzgarı esti

Manda Festivali’ne yoğun ilgi

Dijital çağın yeni temsilcisi: İsteğe Bağlı Yayıncılar Derneği

Konya Karatay’da esnafla buluşma

Türkiye'nin doğal gaz karnesi ortaya çıktı! Trump'ın 'Rusya'dan gaz almayı bırak' çağrısı ithalat bağımlılığını ortaya çıkardı

Bursa Devlet Tiyatrosu sezonu uluslararası zirveyle açtı

İstanbul Beylikdüzü 90'lara yolculuk yaptı

Türkiye’de muhtemel eğitim süresi 2024'te 17,2 yıla düştü... En yüksek eğitim Karabük ve İstanbul'da

AVRUPA’NIN NOSTALJİK TRENİ ROTASINI YENİDEN TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ

ÇORUM-MECİTÖZÜ-AMASYA YOLU'NDA HEDEF 2027

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Kırşehir'de 38. Ahilik Haftası Kapanış Töreni'nde Konuştu

15 TEMMUZ TÜRKSAT ŞEHİDİNİN ADI AMASYA’DA YAŞAYACAK

Yükleniyor

Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Kırmızı Bültenle Aradığımız 9 Suçluyu, GÜRCİSTAN, ALMANYA, BAE, İSVİÇRE ve HIRVATİSTAN’dan  Ülkemize Getirdik

BKF: Bir Fuardan Ötesi

Kırmızı bültenle aranan 9 suçlu yakalandı! Hangi bülten olursa olsun, kaçamayacaksınız

Jolly Joker Harbiye’de sezon finali Yıldız Tilbe, Hakan Altun ve Yaşar'dan

Bilim Merkezi 2025 Ekim Ayı Etkinlik Takvimi

Çocuk Kütüphanesi 2025 Ekim Ayı Etkinlik Takvimi

“Kışlada Kültür Yolculuğu” konseri

Bir trafik zorbasının daha gereği yapıldı!

Türkiye, küresel gıda fuarcılığında liderliğe yürüyor

Göktürk’te caz rüzgarı esti

Kadınlar siyaseti anlattı

Gürsel Tekin’den CHP’deki ihraç kararına sert tepki: İhraç edilen sizin vicdanınızdır

TÜMKON’dan Milli Yol Partisi’ne ziyaret

CHP İstanbul İl Kongresi mahkeme kararıyla durduruldu! Grup Başkanvekili Emir’den TBMM’de tepki

Özgür Özel’den Filistin’e destek çağrısı: Eyüpsultan’da buluşalım

Milletvekili Özdemir 'kalıcı yaz saati'ni sordu

Milletvekili Özdemir öğrencilerin aç okula gitmesini TBMM'ye taşıdı

CHP'de tek aday olan Özgür Özel yeniden seçildi

İstanbul'da BBP Şişli İlçe Başkanlığı'na atama

AK Partili Ayaydın, Midyatlılarla buluştu

İzocam'dan bugünlere yalıtım, eğitime yatırım... Konforlu ve sağlıklı eğitim için yalıtım neden önemli?

BİSİAD üyeleri geleneksel kahvaltı programında buluştu

Demet Akalın'dan Kıbrıs’ta müzik şöleni

İstanbul Maltepe’de altın yıllara yeşil bir nefes

Dijital çağın yeni temsilcisi: İsteğe Bağlı Yayıncılar Derneği

Konya Karatay’da esnafla buluşma

Bursa Devlet Tiyatrosu sezonu uluslararası zirveyle açtı

İstanbul Beylikdüzü 90'lara yolculuk yaptı

Süper Loto’da 6 bilen talihli Bursa Nilüfer'den

Evde sirke yaparken dikkat! Asidite oranı düşük sirkeler sağlık riski taşıyabilir

Ege’de Ufuk Ocak rüzgarı esti

Türkiye, turizmde başarı hikayesi yazıyor

Turkcell, sürdürülebilirlikte sektörünün dünya lideri

THY filosuna güçlü destek

KAGİDER yönetiminden Brüksel çıkarması

Yerel yönetimlerin turizm potansiyeli İstanbul’da tanıtıldı

BEKSİAD, sektörü geleceğine taşıyor

Ağustos'ta inşaat malzemesi bileşik endeksi 1,2 puan geriledi

İthal otomobilde vergi devrimi! Fiyatlar uçuyor, indirimler kapıda!

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belli oldu